Darmreiniging

Waarom een darmreiniging?

Ik gun iedereen een darmreiniging! Met de huidige stand van darmdiagnostiek (ontlastingsonderzoek) zijn de positieve effecten na te meten. Bij metingen voor en na een darmreiniging is te zien dat de goede bacteriën zich vermenigvuldigen en in aantallen toenemen. De PH-waarde/zuurtegraad wordt beter, dit is ontzettend belangrijk.

Als de PH te hoog is in de darm (of te laag) kunnen de goede bacteriën maar moeilijk (over)leven. Net als wij mensen ook liever in een bepaald klimaat leven, zo is dat ook voor de goede darmbacteriën. Vele enzymatische reacties zijn afhankelijk van de juiste PH/zuurtegraad in de darm.

Ook blijkt uit deze darmdiagnostiek dat de ontstekingsgraad kan dalen. Een bijzondere en zeer belangrijke goede darmbacterie is de Faecalibacterium Prausnitzii, deze kan toenemen in aantal. Alleen maar voordelen voor de darmen en dus voor het hele lichaam. 

Het belang van reinigen

Wanneer teveel afvalstoffen in ons lichaam zijn opgeslagen kunnen hierdoor allerlei kwaaltjes ontstaan: je voelt je minder fit, je huid ziet er dof uit en je krijgt allerlei (opeenstapelende) klachten.

Op de lange duur kunnen door het ophopen van afvalstoffen ook chronische kwalen ontstaan. Om te voorkomen dat deze gifstoffen hun destructieve werking op je lichaamscellen uitoefenen, probeert het lichaam zich ervan te ontdoen met behulp van zijn ‘noodventielen’.

Deze zijn het neusslijmvlies, de huid, de baarmoeder, de darmen, de longen en de schildklier. Deze organen proberen de gifstoffen zoveel mogelijk te verbannen door neusbloedingen, neusverkoudheid, snotneuzen, hooikoorts, uitscheiding van overmatig stinkend zweet, psoriasis, eczeem, opslag van gifstoffen in onderhuids vetweefsel (met gewichtstoename als gevolg), stinkend en veel menstruatiebloed, witte vloed, darmbloedingen, diarree, slijmvorming, slecht ruikende adem, etc. 

Ik raad daarom iedereen eigenlijk preventief een jaarlijkse darmreiniging aan!

"Alle ziekten beginnen in de darm." - Hippocrates

Wanneer is een darmreiniging nodig? 

Ten eerste adviseer ik deze reiniging altijd bij darmklachten zoals PDS/spastische darm. Dat is voor mij de basis. 

De darm speelt een belangrijke rol bij de vertering van voedsel. Het bevordert namelijk de opname van voedingsstoffen door het lichaam. In werkelijkheid wordt al het werk in de dunne darm gedaan.

Wanneer de voedselbolus in de dikke darm terechtkomt, begint een ander proces. Inderdaad, de dikke darm wordt geactiveerd om onverteerd voedsel om te zetten in ontlasting met behulp van de goede bacteriën die de darmflora vormen.

Als gifstoffen zich ophopen in de darm, raakt de darmflora uit balans. Schadelijke ziektekiemen worden sterker en vermenigvuldigen zich, de darm kan niet meer normaal functioneren.

Verschillende spijsverteringsstoornissen kunnen optreden, zoals constipatie, een opgeblazen gevoel, diarree, buikpijn en andere darmstoornissen, laten we niet vergeten dat deze symptomen kunnen wijzen op darmziekten zoals: inflammatoire darmziekte (IBD), poliepen, darmkanker, enz. De onbalans van de darmflora kan ook de werking en de effectiviteit van het immuunsysteem in gevaar brengen.

Het lichaam zal niet langer in staat zijn om te vechten tegen ziekteverwekkers die onze gezondheid kunnen verslechteren. Om de onbalans van de darmflora te voorkomen of te verhelpen, is ontgifting essentieel. Je moet de darm reinigen om de gifstoffen te verwijderen die dit hele probleem veroorzaken.

En wist je dat ook huidproblemen, hoofdpijn, allergieën, vermoeidheid, auto-immuunziekten, terugkerende blaasontstekingen, depressie en vaginale infecties (mede) kunnen voortkomen uit darmklachten?! Tevens bij langdurig medicijngebruik recent of in het verleden biedt de darmreiniging uitkomst.

Hoe werkt de darmreiniging? 

De aangekoekte afvalresten (mucoïde plaque) die vast zijn komen te zitten op het darmslijmvlies in de darmen reinig je met natuurlijke algensupplementen. Deze supplementen hebben naast een reinigende functie ook een vóédende functie voor het lichaam. 

Er zijn geen klysma's of darmspoelingen nodig om de darmen te reinigen! Je hoeft je eetstijl of levensstijl niet aan te passen tijdens de darmreiniging. Daardoor is de darmreiniging niet moeilijk in te passen in je leven. Reinigen met chlorella en spirulina is een relatief makkelijke èn effectieve darmreinigingskuur. Het is eigenlijk oneerbiedig om het een darmreiniging te noemen, omdat het niet alleen enkel de darmen reinigt, maar verder ondersteunend is voor de reiniging van je hele lichaam!

Hierdoor worden voedingsstoffen uit je dagelijkse voeding beter opgenomen en slaat jouw therapieplan beter aan omdat er geen afval meer in de weg staat in de dikke darm. Een reiniging is de eerste stap richting heling van je darmen en heeft als bonus: bye-bye obstipatie of diarree, hallo energieboost!

Je ontvangt van mij nog veel meer inhoudelijke informatie en een stappenplan voorafgaand aan de darmreiniging.

Reacties op de reinigingskuur

‘Meer energie gekregen’, ‘geen blaasontstekingen meer’, ‘opgeblazen gevoel in de buik is minder’, ‘harde buik is meer ontspannen’, ‘ik ben in gewicht afgevallen’, ‘betere huid’, ‘plattere buik’, ‘makkelijke stoelgang’, ‘betere weerstand’, ‘haar groeit sneller’

FAQ

In de zeeën en meren van de aarde leven ongeveer 26.000 verschillende soorten algen. Dit zijn planten zonder wortels, stengels, bladeren en takken. Toch beschikken ze over alle levensfuncties en kunnen zij zich ook voortplanten. Algen beschikken over een enorm vermogen om zich aan te passen aan zelfs de meest extreme omstandigheden. Je treft ze dan ook aan in de tropische meren van Afrika en in de ijszeeën van de poolgebieden. De meeste algen hebben een ééncellige structuur. Maar er zijn ook boomgrote variaties die uitgestrekte onderzeese wouden kunnen vormen. Algen zijn niet alleen de eenvoudigste vorm van leven, maar ook de oudste. Ze komen al zo’n 2,5 miljard jaar op aarde voor. De chlorella en spirulina alg behoren tot de familie van micro-algen.

Zowel de chlorella alg als de spirulina alg hebben een sterk reinigend vermogen en bevatten een hoge voedingswaarde. Het wordt ook wel super voedsel/superfood genoemd. Chlorella en spirulina stimuleren de spijsvertering, remmen de groei van ongewenste bacteriën & schimmels in de darmen, verminderen het hongergevoel, belasten de maag niet omdat het voor 100% uit natuurlijk materiaal bestaat, versterken het immuunsysteem en bevatten vele vitaminen, mineralen en aminozuren.

In ons lichaam bevinden zich allerlei afvalstoffen, die wij via onze voeding, door milieuverontreiniging en onze moderne manier van leven binnenkrijgen. Voorbeelden hiervan zijn conserveringsmiddelen, geur-, kleur- en smaakstoffen, bestrijdingsmiddelen (op groente en fruit), zware metalen zoals cadmium (roken), kwik (in vis, amalgaan (grijze) vullingen), aluminium (in vaccinaties, in deodorant), lood en uranium (in zure regen), bouwmaterialen (zoals lijmstoffen), röntgenstralen en GSM / UMTS-apparatuur (Global System for Mobile Communications / Universal Mobile Telecommunications System).

Deze groene algen binden zich aan zware metalen, conserveringsmiddelen, kunstmatige kleur-, geur- en smaakstoffen, bestrijdingsmiddelen die op deze manier het lichaam veilig kunnen verlaten via de normale spijsvertering. In een lichaam dat niet belast is met afvalstoffen, krijgen bacteriën en virussen minder kans om schade aan te richten.

Dit verschilt van persoon tot persoon. Sommigen merken helemaal niets van een verandering in hun lichaam, terwijl anderen juist wel wat opmerken. In beide gevallen reinigt deze kuur en doet het zijn werk wat het zou moeten doen. In de eerste weken kunnen er ontgiftingsverschijnselen ontstaan, deze zijn tijdelijk van aard en lossen vanzelf weer op. Een voorbeeld hiervan zijn oude of bekende kwalen die opspelen. Dit is, hoe vervelend ook, een goed teken. De kans is groot dat de kwalen gaan genezen of verminderen.
De positieve werking van de reiniging kan tijdens de reinigingsperiode al merkbaar zijn door toename van energie & vitaliteit en afname van klachten en kwaaltjes. Daarnaast kun je verschillende veranderingen ervaren: een soepeler lichaam, verbeterde opname van voedingsstoffen, sneller herstel na sport of ziekte, verbetering van de stoelgang en gewichtsverlies.

Vrouwen die zwanger zijn, raad ik af de reiniging te doen. Door het feit dat het lichaam allerlei afvalstoffen gaat afvoeren die vrijkomen door de reiniging, kunnen er (tijdelijk) afvalstoffen vrijkomen die het kind via de moedermelk of placenta kunnen belasten. Het beste is om ruim voor de zwangerschap je lichaam te zuiveren. Een gereinigd lichaam en een goed gevoed lichaam zorgen voor zowel mannen als vrouwen voor een verbeterde vruchtbaarheid.

Het gebruik van medicijnen tijdens de reiniging veroorzaakt geen problemen. Chlorella en spirulina zijn een natuurlijke, veilige, gedroogde groente en hebben geen enkel effect op medicijngebruik.

‘Reinig eerst de darmen’ schreef Hippocrates, de vader van de geneeskunde, 2500 jaar geleden. De theorie dat gifstoffen afkomstig uit de darm verantwoordelijk zijn voor ziekten was al bekend in het oude Griekenland.

Nog steeds darmklachten na de kuur?

Je had gehoopt dat je darmklachten helemaal over zouden gaan met deze kuur. Is dat niet het geval? Dan is er meer aan de hand! De meest voorkomende oorzaken zijn:

  • een infectie met darmparasieten;
  • overgroei aan schimmels zoals candida;
  • teveel verkeerde bacteriën en/of te weinig goede bacteriën;
  •  een overgevoeligheid/allergie voor bepaald voedsel waar je darmen op reageren;
  • of een belasting van toxische stoffen in de darmen;

Het is dan zaak om je darmen en spijsvertering verder te laten onderzoeken d.m.v. een ontlastingsonderzoek. 

Bronnen:

http://www.natuurdietisten.nl/detail.php?cod=591&id=592&page=9
Kort, M. de, Eetbare wilde planten; essentieel voor de ontgifting (Bolsward, 2014)
Masunaga, S., Meridiaanoefeningen (Haarlem, 2003)
Moritz, A., De ongelooflijke lever- en galblaaszuivering (Belfra Publishers for Succes, 2011)
Waal Malefijt, M., Wat heb je op je lever? (Deventer, 1995)