5 redenen voor biologische voeding
1. Biologische dieren krijgen meer ruimte en gebruiken natuurlijke bestrijdingsmiddelen
Dieren van biologische veehouders krijgen meer ruimte om te grazen. Biologische koeien mogen bijv. gegarandeerd naar buiten en moeten zelfs minimaal 120 dagen per jaar in de wei staan. Boeren gebruiken daarnaast geen bestrijdingsmiddelen en kunstmest, maar alleen natuurlijke bestrijdingsmiddelen (zoals kalkzwavel tegen schurft). Koeien die in de wei grazen geven ten slotte melk met onder andere minder verzadigd vet en meer omega-3 (bron: gezondheidsnet).
2. Geen kleur-, geur-, en smaakstoffen in je voeding
Verwerkers van biologische producten gebruiken slechts een aantal toevoegingen van natuurlijke oorsprong die zijn toegestaan.
3. Dieren van biologische boeren hebben een beter leven
Dieren in de biologische industrie worden zo gezond en natuurlijk mogelijk gehouden. Zo krijgen ze geen preventieve antibiotica en hormonen en worden snavels en krulstaarten niet ontdaan.
4. Groenten en fruit staan met de wortels in de grond
Biologische groenten en fruit staan altijd met hun wortels in de grond, ook in de kasteelt. Bovendien verspreidt Een biologische boer altijd natuurlijke mest over zijn land, dat zorgt voor natuurlijke voedingsstoffen voor de gewassen. Hierdoor wordt de natuurlijke kringloop bij biologische productie in stand gehouden. Gewassen krijgen daarnaast vaak meer tijd om te groeien, waardoor de smaak en kwaliteit vaak beter zijn.
5. Biologische boeren krijgen een eerlijke prijs
Als je een biologisch keurmerk op een verpakking ziet staan, weet je dat het product voldoet aan strenge wettelijke eisen én dat de producent een eerlijke prijs ontvangt voor zijn product. Biologische producten zijn vaak iets duurder, maar er wordt wel beter gezorgd voor de dieren, de aarde en jouzelf. De goedkope kiloknallers lijken voordelig, maar kosten de samenleving veel. En als je slim boodschappen doet, eet volgens de seizoenen en bijvoorbeeld niet dagelijks vlees eet, hoeft biologisch eten niet veel duurder te zijn. Natuurlijk hoef je niet alles biologisch te kopen; met elke aankoop draag je al een beetje bij.