Orthomoleculaire therapie
Wat doe ik als orthomoleculair therapeut?
We zijn allemaal opgebouwd uit cellen. En oké, een heleboel water. Deze cellen, of het spiercellen of vetcellen zijn, hebben heel wat stofjes nodig om goed te kunnen functioneren.
Deze stofjes noemen we voedingsstoffen en bestaan uit diverse vitaminen, mineralen, aminozuren en nog meer. Je kunt je misschien wel voorstellen dat het voor je gezondheid heel fijn is als deze cellen gewoon goed hun werk kunnen doen. Zijn er gezondheidsklachten, dan heeft dit vaak - deels - te maken met het disfunctioneren van bepaalde cellen. Door te weinig voedingsstoffen bijvoorbeeld!
Als orthomoleculair (natuurgeneeskundig) therapeut is dit precies waar ik naar kijk. In de natuurgeneeskunde gaan we uit van het zelfhelend vermogen van het lichaam. Ik ga op zoek naar de oorzaak en doe niet aan symptoombestrijding.
Oftewel, door het lichaam op de juiste manier te ondersteunen in zowel voeding, beweging, ontspanning en het eventueel extra aanvullen van voedingsstoffen, helpen we jouw lichaam zelf veel klachten op te lossen.
Jouw lichaam is zo'n intelligent systeem dat wij vaak onderschatten!
Wat is orthomoleculaire therapie?
Orthomoleculaire therapie is een vorm van natuurgeneeskunde die - met wetenschappelijke basis - zich richt op het achterhalen van de oorzaken van klachten. Om vervolgens het lichaam, te reinigen, herstellen, voeden én optimaliseren om gezond(er) te worden of gezond te blijven. Ik kan je daar stapsgewijs bij begeleiden!
Door het lichaam van binnen te reinigen en goed te voeden geef je het lichaam de mogelijkheid zichzelf te herstellen op een natuurlijke manier waarbij de weerstand behoorlijk verhoogd. Ik bekijk klachten holistisch: lichaam en geest zijn één en hebben invloed op elkaar.
Ik maak gebruik van de natuurgeneeskunde: voornamelijk van de orthomoleculaire geneeskunde en ondersteund door homeopathie en Ayurveda.
We verlichten niet alleen de klachten maar
verbeteren daadwerkelijk je gezondheid.
Als orthomoleculair therapeut kijk ik verder dan alleen naar je klachten en zoek ik echt naar de oorzaak van jouw klachten.
Kijkende naar je lichaam als geheel, zoek ik met jou een holistische aanpak - dus we kijken naar het gehele plaatje - gericht op het verlichten van jouw gezondheidsklachten en het bereiken van meer energie. Die doe ik vanuit de pijlers voeding, beweging, ontspanning, mindset en suppletie.
Misschien denk je wel dat er voor jouw klachten geen oplossing is, dat je er ‘maar mee moet leren leven’. Je huisarts of specialist heeft dat tenslotte ook gezegd. Ik zeg: niks daarvan!
Heel veel gezondheidsklachten zijn te verlichten en in vele gevallen zelfs op te lossen als je jouw lichaam weer geeft wat het nodig heeft.
Zet jij jezelf en jouw gezondheid op nummer 1?
"Breng je lijf weer in balans!" - Chantal
Wat betekent orthomoleculair?
Het woord 'orthomoleculair' werd in 1968 geïntroduceerd door tweevoudig Nobelprijswinnaar professor Linus Pauling. Het woord is samengesteld uit orthos ('goed' of 'juist') en moleculair ('samenstel van moleculen'). Orthomoleculair betekent dus: de juiste moleculaire omgeving. Of anders gezegd: een optimaal biochemisch milieu. Dat houdt in dat alle vitamines, mineralen en andere nutriënten die in het lichaam voorkomen, in optimale hoeveelheden aanwezig zijn. Om de biochemische processen in ons lichaam optimaal te laten verlopen, dan wel te herstellen middels gezond eten.
Evidence based en experience based, dat wil zeggen: de behandeling heeft als basis wetenschappelijk onderzoek maar ook uit succesvol ervaringsonderzoek
Wat is Ayurveda?
Ayurveda is een geneeskunde die al duizenden jaren oud is; het is het gezondheidssysteem van de oud-Indiase medische beschaving en wordt beschouwd als het oudste gezondheidssysteem ter wereld. Ayurveda wordt door de WHO erkend als een traditionele geneeskunde. Het heeft veel overeenkomsten met orthomoleculaire therapie.
Het begrip ‘ayurveda’ komt uit het Sanskriet en is een combinatie van de woorden ‘ayus’ (leven of lange levensduur) en ‘veda’ (kennis of wetenschap).
Ayurveda betekent dus: de wetenschap van het leven’.
De holistische gezondheidsleer van ayurveda behandelt het leven in zijn geheel en combineert fysieke, psychische, mentale en spirituele aspecten met het doel lichaam, geest en ziel in evenwicht te brengen en zo in de eerste plaats ziektes te voorkomen en – zo nodig – te genezen. De leer van de drie dosha's (kapha, pitta, vata) speelt hierbij een centrale rol.
In mijn praktijk behandel ik o.a. de volgende (chronische) klachten:
- maag- & darmklachten
- hormonale onbalans
- hoofdpijn, migraine
- stress, vermoeidheid, burn-out
- huid- en haarproblemen
- allergieën, voedselintoleranties
- hoge bloeddruk
- slecht herstel van ziekte van Pfeiffer, long-covid
- laaggradige en chronische ontstekingen
Voorkom jouw gezondheidsrekening!
We eten te veel van hetzelfde én veel te weinig gezond eten zoals groenten, fruit en kruiden. We vragen veel van het lichaam in onze huidige maatschappij.
Daarnaast is de kwaliteit van onze voeding de laatste vijftig jaar drastisch veranderd. Voeding bevat minder voedingsstoffen door monoculturen in de landbouw, het gebruik van bestrijdingsmiddelen en kunstmest. Alles moet snel en goedkoop geproduceerd worden. Deze producten worden goed gevuld met goedkope, dubieuze en sterk geraffineerde ingrediënten zoals: zetmeel, suiker, zout, ranzige vetten en vele synthetische toevoegingen. Geen producent die daar naar kraait: omzet = omzet. Je zult zelf de verantwoordelijkheid in eigen handen moeten nemen wil je er iets aan doen!
Houd je voorraad aan alle voedingsstoffen op orde. Het lichaam kan heel lang de opgelopen voedingsstoftekorten oplossen, maar op een gegeven ogenblik krijg je de spreekwoordelijke rekening. In de vorm van klachten, ongemakken, ziekte.
"Zorg voor jezelf, eet gezond en voorkom jouw gezondheidsrekening."- Chantal
Bloed- en laboratoriumonderzoek
Ik werk samen met professionele laboratoria voor wetenschappelijke en complementaire onderzoeksresultaten waarmee je je gezondheid kunt optimaliseren.
In mijn praktijk werk ik voornamelijk met de EMB-test, ontlastingsonderzoek en een regulier hormoonprofiel onderzoek, echter er zijn nog veel meer (reguliere)bloed- of ontlastingsonderzoeken mogelijk.
Reinigen
Reinigen, detoxen of ontgiften. What's in the name.
Ik adviseer vaak om eerst het lichaam te reinigen. We staan er niet dagelijks bij stil dat er afvalstoffen in ons lichaam ophopen en hoe vervuiling in een lichaam doorwerkt en klachten kan veroorzaken. Bovendien, naarmate je ouder wordt krijg je meer te maken met belasting voor je lichaam maar juist minder ontgifting. De reinigingen die ik adviseer zijn gemakkelijk. Je hoeft je levensstijl hiervoor niet aan te passen.