Reinig jezelf van binnen!
Reinig je lichaam!
Detox | Ontslakken | Ontgiften | Hoe ontstaat afval in je lichaam?
Afvalstoffen en gifstoffen, het lichaam krijgt er dagelijks mee te maken. Zelfs bij optimaal functioneren van het reinigingsproces worden nooit alle afvalstoffen verwerkt. Er zullen altijd deeltjes binnen en buiten de lichaamscellen achterblijven.
Een reiniging is niet nieuw! Al duizenden jaren worden er reinigingen uitgevoerd, helaas hebben wij dit in de westerse wereld uit het oog verloren als regelmatig gebruik.
Een algehele lichaamsreiniging of een specifieke darmreiniging is de basis van mijn therapieplan. Je hoeft je eetstijl of levensstijl niet aan te passen tijdens een van deze twee reinigingen. Ik pas de reiniging altijd per persoon aan qua intensiteit en duur.
Waarom reinigen?
Vanaf de geboorte komt een mens in aanraking met stoffen die belastend kunnen zijn voor het lichaam. Het lichaam heeft uitstekende manieren om deze af te voeren, maar gaandeweg kunnen de toxische stoffen zich opstapelen en kan het lichaam deze niet meer voldoende afvoeren. Ieder mens zit anders in elkaar, dus de één zal hier meer last van hebben dan de ander. Hierdoor kunnen op den duur (chronische) klachten ontstaan.
Zodra het lichaam niet meer in staat is om de hoeveelheid afvalstoffen te verwerken zullen deze gedeeltelijk in het bloed en weefsel blijven zitten. Hier kunnen de afvalstoffen in het ergste geval een disbalans of schade veroorzaken.
Het is daarom aan te raden het reinigingsproces middels een ontslakkingskuur te ondersteunen. Tijdens deze kuur zuiver je het lichaam van achtergebleven afvalstoffen in de darmen. Dit noemen we ontslakken. Ontslakken is een kuur of dieet die ervoor zorgt dat afvalstoffen uit het lichaam verwijderd worden. Maar hoe ontstaan deze afvalstoffen? En hoe komen deze in het lichaam? Voordat je met een ontslakkingskuur begint is het goed om te weten hoe deze afvalstoffen ontstaan.
13 veroorzakers van afval in het lichaam
1. Kwaliteit van voeding gaat drastisch achteruit
Kwaliteit boven kwantiteit toch? Niet in de voedingsindustrie. Loop een XXL-supermarkt in en je zal je verbazen uit hoeveel soorten en maten eieren, vlees of salades je kunt kiezen. Er was nog nooit zoveel keus aan verschillende voedingsproducten. Ondanks het grote gevarieerde aanbod, eten veel mensen nog veel te eenzijdig. Het winkelwagentje wordt steeds vaker vol geladen met etenswaren die eerder als 'vulling' dan voeding gelden. We eten dus veel van hetzelfde en ook weinig gezond; groenten, fruit en kruiden.
Onze voeding is de laatste vijftig jaar drastisch veranderd. Voeding bevat minder voedingsstoffen door monoculturen in de landbouw en het gebruik van bestrijdingsmiddelen en kunstmest. Alles moet snel en goedkoop geproduceerd worden. De kant-en-klare producten worden goed gevuld met goedkope & dubieuze ingrediënten: zetmeel, suiker, zout, ranzige vetten en vele synthetische toevoegingen. Geen producent die het kan schelen. Je zult zelf de verantwoordelijkheid in eigen handen moeten nemen wil je er iets aan doen. Ook de stijgende hoeveelheid CO2 in de atmosfeer zorgt ervoor dat de kwaliteit van voedsel achteruit gaat. Doordat de kwaliteit achteruit gaat eten steeds meer mensen ‘vervuild’ voedsel en stijgt het afval in het lichaam.
2. Drukke levensstijl wat leidt tot stress
Wist je dat er een relatie bestaat tussen de hersenen en de darmen? En dat de geestelijke gezondheid van iemand invloed heeft op de gezondheid van haar of zijn darmen? Om dit te kunnen onderbouwen moeten we een paar stappen terug, terug naar de oorzaak. Stress. Veel stress tast het lichaam aan. Dit heeft invloed op de gezondheid van de darmen en kan op lange termijn leiden tot een verstoorde darmflora. Als de darmflora verstoord raakt, ontstaan er zwakke plekken op de darmwand. Hierdoor krijgen de schadelijke bacteriën de kans om zich te vermenigvuldigen.
3. Nepvoeding eten
'light' producten, snacks, snoep, koek, frisdrank
Dat frisdrank, snoep en snacks slecht zijn voor het lichaam weten we allemaal, maar probeer het maar is te weerstaan. Voor supermarkten is het big business en ook op evenementen, verjaardag en feestjes wordt het je vaak (ongevraagd) aangeboden. Ook lightproducten, zoals frisdranken met weinig of geen suiker of gezoet met kunstmatige zoetstoffen, zijn niet meer uit de schappen van de supermarkt weg te denken. Veel lightproducten bevatten wel ±30% minder vet en/of suiker maar hebben daarentegen weinig tot geen gezonde voedingsstoffen zoals vitaminen, mineralen en antioxidanten.
4. Teveel vet en eiwitrijk eten waardoor het detoxproces in het lichaam wordt verstoord
De verkeerde voorstelling van eiwitten in onze voeding verscheen voor het eerst in de jaren dertig van de vorige eeuw. Het woord ‘eiwit’ werd al snel een buzzword in de voedselindustrie. Een tactische beslissing om onze aankoopkeuzes voor voedsel (verkeerd) te sturen. Helaas was deze eiwitobsessie puur en alleen gericht op geld verdienen en niet gericht op het ondersteunen van je gezondheid. Deze obsessie is nog tot op de dag van vandaag zichtbaar. Eiwitrijk voedsel is vaak ook vetrijk voedsel.
Wanneer je dieet of voedingspatroon te hoog is in vet, is het bijna onmogelijk voor ziekteverwekkers, zware metalen en toxines die verantwoordelijk zijn voor deze ziekten en symptomen, om het lichaam te verlaten. Dit omdat het bloed vaak te dik is van al het vet door een groot aantal van deze ziekteverwekkers, gifstoffen, metalen en meer aanwezig in de bloedbaan Het lukt de lever niet meer optimaal te presteren wat betreft ontslakken en reinigen.
5. Te weinig lichaamsbeweging
Te weinig lichaamsbeweging kan leiden tot overgewicht, maar dat wist je al. Maar wist je dat te weinig lichaamsbeweging ook effect heeft op je mentale gezondheid en het je hersenstructuur veranderd? Mensen die weinig bewegen hebben een grotere kans op depressie, worden sneller ziek en hebben een hogere bloeddruk. Bewegen zorgt voor doorstroming van bloed en lymfe, en zuurstof, waardoor afvalstoffen makkelijker het lichaam kunnen verlaten.
6. Overmatig gebruik van alcohol, drugs en roken/ e-roken
Dat het gebruik van overmatig alcohol, drugs en roken slecht is voor de gezondheid is voor velen niet onbekend. Toch is alcohol nog steeds erg sociaal geaccepteerd. Alcohol wordt door het lichaam snel opgenomen en heeft dus ook directe invloed. Via de dunne darm komt alcohol in het bloed, de alcohol in het bloed breekt de lever af. Drugs en sigaretten zijn minder geaccepteerd maar worden nog steeds door veel mensen gebruikt. Drugs zijn niet goed voor het lichaam en kunnen zelfs beschadigingen opleveren. Deze genotsmiddelen zorgen voor een grote toevoer van afvalstoffen in het lichaam.
7. Medicijngebruik, nu of in het verleden
Medicijngebruik is soms nodig en kan in veel situaties tot positieve effecten leiden. Toch kunnen medicijnen ook voor afval in het lichaam zorgen omdat ze soms meer effecten hebben dan alleen hetgeen waar ze voor zijn bedoeld. Voorbeelden hiervan zijn dat het de bloeddruk kan verlagen, duizelingen veroorzaakt, het hartritme kan remmen en iemand zijn inspanningsniveau vermindert. Daarnaast moet vooral de lever de medicijnen verwerken en de resten afvoeren.
Medicatie heeft altijd een effect op het lichaam. Soms is het gewoonweg noodzakelijk en levensreddend, maar te vaak wordt er snel medicatie geadviseerd terwijl er nog andere wegen zijn zoals voeding, suppletie, lifestyle-aanpassing.
8. Luchtverontreiniging
Nederland groeit en daarmee is er ook een toename in wegverkeer en industrie. Het wegverkeer en de industrie zijn de twee belangrijkste bronnen van luchtvervuiling. De ongezonde delen in de lucht zorgen voor fijnstof, stikstofdioxide en ozon, ook wel smog genoemd. Deze ongezonde delen hebben een negatief effect op de gezondheid, de stoffen worden namelijk ingeademd en komen in het lichaam. Mensen die veel worden blootgesteld aan ongezonde deeltjes kunnen last krijgen van de luchtwegen. Dit kan lijden tot astma, bronchitis en COPD. Ook kunnen hart- en vaatproblemen verergeren.
9. Elektromagnetische straling
Internet, mobiele telefoons en tv’s zijn uit het leven van veel mensen niet meer weg te denken. Deze apparaten geven elektromagnetische velden af. In Nederland gelden hier wel (te ruime) regels voor. Deze elektromagnetische velden moeten voldoen aan bepaalde limieten. Door deze regels zijn deze velden niet direct gevaarlijk voor de gezondheid van mensen. Wel hebben deze elektromagnetische velden invloed op het lichaam. Mensen die dit ervaren melden dit bij de huisarts als hoofd-, spier en gewrichtspijn, hartritmestoringen, huidproblemen of moeheid. Feit is dat het lichaam zich moet aanpassen op de elektromagnetisch velden, dat kost energie. Energie dat niet aangewend kan worden aan andere lichamelijke processen zoals detox en herstel van het lichaam.
10. Te weinig water drinken
Je hoort het vaak: ‘’Zorg je wel dat je genoeg drinkt?’’ Maar wat is genoeg? Een volwassene heeft gemiddeld 1,5 tot 2 liter vocht per dag nodig in de vorm van drinken en het liefst water. Een mens verliest per dag een percentage aan vocht, wanneer je beweegt is dit meer. Het is belangrijk om het vochtpeil op orde te houden. Een juist vochtpercentage zorgt er namelijk voor dat afvalstoffen sneller en beter uit het lichaam worden verwijderd.
11. Te weinig slapen
Een goede nachtrust is ontzettend belangrijk. Vaak wordt door mensen hierop bezuinigd. Voldoende slaap betekent dat je minstens 6 uur per nacht doorslaapt. Slaap is belangrijk omdat het je lichaam weer opfrist en een groot gedeelte van de afvalstoffen wordt ook op dat moment afgevoerd. Slaap je dus niet voldoende? Dan is de kans groot dat je lichaam niet genoeg rust heeft gehad om de afvalstoffen optimaal uit het lichaam te verwijderen. Daarnaast kan te weinig slaap zorgen voor een zwakker immuunsysteem. Een zwakker immuunsysteem zet de deur open voor virussen en bacteriën. Heb je slaapproblemen? Heb je last van slaapproblemen? Weet dat je lichaam uitrust en zijn reinigingsprocessen ook doet, al lig je je in je bed te rusten met je ogen open.
12. Emotionele factoren
Een mens ervaart verschillende emoties: boosheid, blijdschap, verdriet, woede etc. Soms zijn deze emoties in grotere mate aanwezig. Deze emoties kunnen leiden tot afvalstoffen in het lichaam. Door stress kun je bijvoorbeeld last krijgen van je spieren en door angst kun je last krijgen van je darmen. Er komen in groten getale allerlei hormonen vrij die de spieren en het lichaam verzuren. Deze hormonen zoals adrenaline moeten ook weer afgebroken worden door het lichaam, na de werkzame taak is het daarna een afvalstof wat weg moet uit de bloedbaan als de stress en angst zijn gezakt. Bij de noodzakelijke afbraak van hormonen speelt de lever een belangrijke rol.
13. Sluimerende activiteit van bacteriën en/of virussen in het lichaam
Iedereen heeft weleens last van een vervelende verkoudheid, griep. Anderen hebben een chronische ziekte. Dit is nooit fijn en het kan ook extra effecten hebben op je lichaam. Je lichaam moet namelijk hard werken om de bacterie of het virus uit het lichaam te verwijderen. Doordat je lichaam hard werkt om de bacterie of het virus te verwijderen, kan het ook langer duren voordat de afvalstoffen uit het lichaam zijn. Een uitputtend proces en dus fijn om je lichaam weer energie te geven middels een ontslakkingskuur. Bij chronische klachten is er vaak ook sprake van sluimerende virussen, bacteriën of andere ziekmakende organismen.