Basissuppletie

Basissuppletie

De één slikt dagelijks minstens een handjevol supplementen, de ander wilt er niets van weten.  Ik hoor bij de eerste groep want ik vind naast gezonde voeding, leefstijl en ontspanning, de júiste suppletie heel belangrijk!

Waarom? Omdat de bodemgezondheid niet meer is zoals vroeger. Zeg maar gerust: uitgeput! Onze groente en fruit bevatten daarom véél minder vitamines en mineralen. Ook is er veel fabrieksvoedsel in de schappen te vinden en gaan we steeds meer van onze natuur afstaan. Daarnaast vragen we veel van ons zelf en staan we altijd maar op standje 'aan'. Dan kun je wel een extra boost gebruiken! Al helemaal omdat onze voorouders vrijwel altijd heerlijk buiten waren, en wij onze dagen veel meer door brengen in slecht geventileerde ruimtes onder kunstmatig licht. Hierdoor worden we veel minder blootgesteld aan frisse lucht en zonlicht, terwijl dit de belangrijkste bron is van Vitamine D3. 

SUPPLEMENTEN ZIJN GEEN VERVANGING VAN JE VOEDING

Allereerst, voedingssupplementen zijn absoluut geen vervanging voor een gevarieerde en evenwichtige voeding. Maar ze kunnen wel ondersteuning bieden!

Daarvoor moet je wel eerst beginnen bij de basis, een veilig opbouwschema en natuurlijk niet meer dan nodig bij slikken. Je hebt namelijk zó veel supplementen op de markt die je kunnen helpen met beter slapen. Maar…  als jouw voeding niet optimaal is en je niet regelmatig je stress-emmertje leegt, is je basis fundering niet optimaal. Dat is zonde.

Basis suppletie zoals Vitamine D en Magnesium zie ik alleen nooit als ‘zonde’ omdat we ondanks een gezond voedingspatroon, toch snel een tekort kunnen krijgen aan bepaalde voedingsstoffen. Door een verarmde bodemkwaliteit, allerlei gifstoffen in de wereld, chronische stress, het binnen leven, kunstlicht en het eten van bewerkte voeding. Maar ook omdat we gewoon héél veel vitamines en mineralen op een dag verbruiken door alle prikkels die we krijgen.

Welke suppletie is de basis?

Als orthomoleculair therapeut ben ik opgeleid om naast voeding en leefstijl (dat is altijd stap 1), ook advies te geven over supplementen. Het is namelijk héél belangrijk om niet zomaar supplementen te slikken.

De drie basis supplementen die iedereen zou kunnen slikken:

  1. 1Magnesium met Vitamine D3 samen
  2. 2:Een goede multivitaminen afgestemd op leeftijd/man/vrouw/zwanger etc.
  3. omega-3 vetzuren

Supplementen leveren voedingsstoffen die van nature aanwezig zijn in voeding. Met een gezond en gevarieerd voedingspatroon kom je ál een heel eind. Alleen zag ik in mijn praktijk dat veel mensen het lastig vinden om dagelijks voedzaam en gevarieerd te eten. Bovendien hebben we ook te maken met factoren zoals milieuvervuiling en stress. Hoe meer je lichaam wordt belast, hoe meer vitaminen en mineralen het nodig heeft om goed te kunnen functioneren!

VB: hoe meer stress je hebt, hoe meer je van het mineraal magnesium verbruikt.

Hierdoor kunnen tekorten ontstaan. Ook al is iedereen anders, toch is een standaard basis suppletie voor velen erg belangrijk.

Hieronder vind je 3 supplementen die nuttig zijn als aanvulling op een gezond voedingspatroon.

1: EEN GOEDE MULTI VITAMINE

Omdat de groenten en fruit van nu niet meer voldoende voedingsstoffen bevatten, is het handig om een multivitamine te slikken op dagelijkse basis. Een goede multi vitamine bevat alle goed opneembare vormen van vitamines en mineralen. Magnesium wil je bijvoorbeeld niet in de -oxide vorm er in hebben. Liever in -bisglycinaat of tauraat voor een betere opname. En zo is vitamine B6 in de vorm van pyridoxaal-5-fosfaat beter opneembaar dan in de vorm van pyridoxine. Vitamine B12 wil je het liefst in de vorm van methylcobalamine innemen, in plaats van cyanocobalamine.

2: VITAMINE D3

Vitamine D3 is een heel belangrijk element voor de aanmaak van je botten en tanden. Ook is het erg belangrijk ter ondersteuning van het immuunsysteem. Je maakt vitamine D3 zelf aan in de huid wanneer er voldoende zonlicht aanwezig is. Wel dient dan een groot gedeelte van de huid ontbloot te zijn om de juiste hoeveelheid aan te kunnen maken. Het is daarom aan te raden om buiten de zomermaanden extra vitamine D3 te nemen. Vooral omdat in Nederland maar weinig de zon schijnt en je alleen vanaf mei tot en met september zelf vitamine D3 aan kunt maken. Lees hier meer over Vitamine D. (LINK NAAR VITAMINE D)

Vooral in de winter ligt dus een tekort op de loer, en daar kun je flink vermoeid en somber van worden. Ook helpt het met je bloedsuikerspiegel in balans houden en boost het de aanmaak van gelukshormonen zoals serotonine. Fijn tegen een winterdip of moodswings dus! 

Hoe vitamine D3 het beste bij slikken:

Slik Vitamine D3 bij voorkeur samen met magnesium voor de beste effectiviteit. Deze twee werken namelijk samen in je lichaam. Ook is het beter om Vitamine D3 samen met vitamine K2 te slikken voor een goede opname en synergie in je lijf.

3: MAGNESIUM

Magnesium is z’n ontzettend belangrijk anti-stress mineraal!  Waarom?  Er zijn méér dan 2000 lichaamsfuncties waarvoor magnesium nodig is. En helaas is magnesium het eerste mineraal dat uitgeput raakt tijdens stress.

Het lichaam heeft magnesium nodig voor het cel metabolisme, de energieproductie en diepe ontspanning. En dan dus ook ontspanning van je bekkenbodemgebied. Magnesium helpt je lichaam ook met het reguleren van insuline (o.a. hoe je lichaam suiker verwerkt). Een laag magnesiumgehalte kan dus sneller zorgen voor een schommelende bloedsuikerspiegel en sneller angstgevoelens.

Klachten van een magnesium tekort kun je merken aan: een te hoge bloeddruk, trillend ooglid, krampen, zware benen, een onregelmatige hartslag, gespannen bekken, spierzwakte, en pijnlijke menstruaties.

Echter zit het niet voldoende meer in onze voeding omdat de bodem uitgeput is en we verbruiken door alle prikkels heel veel magnesium op een dag.

4: OMEGA 3 VETZUREN

Hou je niet van vette vis of eet je het niet minimaal 2 x per week? Dan krijg je mogelijk te weinig omega 3-vetzuren binnen. Omega 3 is namelijk ontzettend belangrijk voor je hersenen, hart en bloedvaten. Daarnaast spelen Omega 3 vetzuren een rol bij het reguleren van ontstekingsprocessen. Ze zijn essentieel (dat betekent dat je ze niet zelf kunt aanmaken). Mocht je dit wil voldoende eten is de kwaliteit van de vis net zo van belang! Kies voor biologisch en/of duurzaam wild gevangen vis.

Voor zwangere vrouwen is omega 3 al helemaal belangrijk. Vooral omdat de baby tot wel 50% van de moeders vetzuren gebruiken voor de ontwikkeling.

Bij omega 3 in supplement vorm is de kwaliteit van groot belang. Je wilt zuivere visolie en de capsules moeten ook antioxidanten bevatten zoals vitamine E. Dit om ranzigheid/bederf te voorkomen.

BAAT HET NIET, DAN SCHAADT HET NIET.

Ik krijg vaak de vraag welke supplementen als basis ingenomen dienen te worden of de vraag wat ik bijvoorbeeld slik gedurende het jaar. Als ik heel eerlijk ben kan ik hier geen eenduidig antwoord op geven. Suppletie is echt maatwerk. Ieder lijf heeft zo zijn of haar eigen behoefte.

De regel ‘Baat het niet, dan schaadt het niet’ gaat absoluut niet op. De basissuppletie zoals hierboven omschreven is voor 99% van de mensen veilig te gebruiken en een hele mooie en waardevolle toevoeging aan een gezonde eet- en leefstijl. 

Echter hebben supplementen en kruiden een sterke werking op ons lichaam. Ook is er een enorm aanbod van supplementen en ik snap dat je wellicht door de bomen het bos niet meer ziet. Het kwaliteitsverschil is daarnaast haast net zo groot als het aanbod.

Doe jezelf een groot plezier en laat je voorlichten voordat je suppletie gaat innemen Voor een advies op maat ben je welkom in mijn praktijk. 

Stuur mij een app of klik hier voor in het plannen van een gratis kennismakingsgesprek!