Cholesterol & geslachtshormonen
Cholesterol wordt vaak geassocieerd met hart- en vaatziekten, en daarmee heeft het een wat negatieve associatie. Jammer, want het heeft super veel positieve functies. Het is een van de bouwstoffen van (geslachts)hormonen. Hoe zit dat nou eigenlijk?
Cholesterol is belangrijk voor:
- aanmaak vitamine D
- onmisbaar voor immuunsysteem
- aanmaak steroïde hormonen zoals cortisol, oestrogenen, progesteron, aldosteron, pregnenolon, testosteron en DHEA
- antioxidanten
- overdracht van boodschappen tussen zenuwcellen
- aanmaak co-enzym Q10
- beschermt cellen tegen uitdroging
- aanmaak van galzouten, zonder galzouten kunnen vetten en vit A, D, E en K niet worden opgenomen
- stabilisatie celmembranen
Je hormonale huishouding speelt een essentiële rol in het reguleren van verschillende lichaamsfuncties. Denk aan je spijsvertering, het bepalen van je stemming, of je honger hebt of niet. Dat is vaak wel bekend. Maar, wat minder bekend is, is dat cholesterol een hele belangrijke speler is in jouw hormonale systeem!
Hoe worden hormonen aangemaakt?
Om te begrijpen hoe cholesterol werkt als bouwstof voor hormonen, is het belangrijk om te weten hoe hormonen worden aangemaakt. Hormonen, zoals oestrogeen, testosteron en cortisol, worden geproduceerd in verschillende organen of klieren in ons lichaam, zoals de eierstokken, testikels of bijnieren. Het is een complex proces waarbij verschillende stappen betrokken zijn, maar cholesterol speelt een cruciale rol.
Cholesterol, dat voornamelijk in de lever wordt aangemaakt, is een vetachtige stof die ons lichaam nodig heeft voor verschillende functies, waaronder de productie van hormonen. Zodra ons lichaam het heeft aangemaakt, wordt het naar de organen of klieren getransporteerd waar hormonen worden geproduceerd. Wat heb je dus nodig om cholesterol aan te maken? Juist, vetten!
Voldoende vetten eten is cruciaal voor je hormonale huishouding
Terug naar de organen die hormonen aanmaken. In deze organen wordt cholesterol omgezet in hormonen door middel van een reeks biochemische reacties. Hierbij wordt het als het ware omgevormd tot hormonen zoals oestrogeen, progesteron, testosteron en cortisol. Dit proces wordt ook wel de steroïde synthese genoemd.