Hormoonbalans

Hormoonbalans traject 

In dit traject duiken we in de wondere wereld van de vrouwelijke hormonen en alles wat daarbij hoort. Want hormonen worden onderschat en ondergewaardeerd! 

Je leert alles over de werking van de vrouwelijke hormonen en je ontvangt alle kennis en tips over de invloed van je darmen en brein op je hormonen, menstruele cyclus, voeding, supplementen om jouw hormonen in balans te krijgen én te houden.

In dit traject zetten we een EMBtest én regulier hormoonprofiel onderzoek in.

Een regulier hormoonprofiel (speekseltest) geeft inzicht hoe de verhoudingen zijn tussen jouw cortisol, oestrogeen, progesteron, DHEA en testosteron én waar we op gaan focussen om jouw hormonale klachten zoals: onregelmatige menstruaties, PMS, endometriose of PCOS te kunnen oplossen!

Samen gaan we op zoek naar de balans in jouw systeem, zodat jij energieker voelt, bewustere keuzes kunt maken én je kan focussen op wat echt belangrijk voor jou is.

Ik was hormonaal ook uit balans...

Zoals veel vrouwen ben ook ik op jonge leeftijd (14!) aan de pil gegaan. Met heftige menstruaties en buikkrampen was dat immers ook het advies van de huisarts. Dat was heel normaal toch? Toen ik na 3 jaar erachter kwam dat dit niet zo'n slim idee was ging ik over naar de hormoonspiraal om vervolgens ook nog de koperspiraal te proberen en toen: niets. Heerlijk! Mijn lijf was er helemaal klaar mee. 

Want ik kreeg ook nog te maken met eerst een te snel werkende schildklier vervolgens na een operatie, een te traag werkende schildklier. Zonder anticonceptie realiseerde ik me pas echt hoe ik uit balans was.

En dat ik uit balans was, dat had met zoveel meer te maken dan die hormonale anticonceptie. Want ik sportte 5 keer per week, intense krachttrainingen en fanatiek. Met een veeleisende baan als (interim) executive assistant, een enorm druk sociaal leven, last van 'FOMO' raasde ik maar door. Hoe hard ik ook riep: "Ik heb een heel leuk leven!" Was ik totaal niet in balans... 

Ik kreeg steeds meer last van: 

 • veel stemmingswisselingen; 
 • een opgejaagd, onrustig gevoel en soms zelfs hartkloppingen;
 • hoge stresslevels; 
 • PMS klachten die steeds erger werden; 
 • terugkerende acne; 
 • gewichtsschommelingen; 
 • een grote myoom (vleesboom);
 • vermoeidheid; 
 • darmklachten;
 • en uiteindelijk leidde o.a. dat tot een dikke vette burn-out; 

Hoe heb ik dit opgelost? 

 

Ik leerde mezelf met behulp van een orthomoleculair therapeut en een goede coach genezen.

Ik stopte met de fanatieke krachttraining en ben ik meer "hormoonproof" gaan leven. Met heel veel aandacht voor ontspanning, meer flow, een opleiding gestart en mijn eigen praktijk begonnen (!), beter slapen, meer leven met het ritme van de natuur en onze vrouwelijke cyclus én natuurlijk: de juiste voeding! 

Mijn reis hierin neem ik dagelijks mee naar mijn cliënten. Want een hormonale disbalans en veel stress komt bij zoveel vrouwen voor. Ik wil dat jij ook stopt met je 'dat het nou eenmaal zo is'. 

Dus lieve vrouw, kies jij ook voor jezelf? 

"Alles draait om je hormonen en ik ga je laten zien hoe."- Chantal

Inhoud 'Hormoonbalans traject'

Een traject met daarin een regulier hormoonprofiel onderzoek én de EMBtest. Zo heb je het beste van twee werelden!

 

Dit hormoonbalans traject is voor jou geschikt als je:

 • Cyclus gerelateerde klachten ervaart zoals; onregelmatige menstruatiecyclus, PMS, endometriose, PCOS, vruchtbaarheidsklachten, overgangsklachten;
 • Als je alles wilt weten rondom hormonen, gezonde voeding, leefstijl en/of suppletie!

 

Inhoud van dit hormoonbalans traject:

 • Intakegesprek inclusief hormoonanalyse; Een uitvoerige intake waarin we jouw gezondheid onder de loep nemen. Ook ontvang je direct tips om mee aan de slag te gaan!
 • Hormoonprofiel* onderzoek én een EMBtest;
 • Adviesgesprek; 1:1 bespreken we jouw uitgebreid persoonlijk therapieplan.
 • E-book van zo'n 100 (!) pagina's met bijpassend werkboeken met alle informatie, tips en opdrachten als naslagwerk;
 • Vervolgconsult; Om de voortgang en vragen te bespreken. 

 

*Het hormoonprofiel bestaat uit: 

 • Cortisol
 • Oestradiol (oestrogeen)
 • Progestoron
 • DHEA 
 • Testosteron 

 

€ 495,-**

** of 3 x € 165,- 

*Parameters hormoonprofiel

Cortisol

Je cortisol niveau is mede bepalend voor je stressgevoeligheid. Cortisol wordt in de bijnier aangemaakt. Als je gedurende een lange periode veel stress ervaart maakt de bijnier te lang veel cortisol aan waardoor deze uitgeput kan raken, wat een burn-out wordt genoemd. Veel vrouwen hebben last van een te laag of te hoog cortisol niveau wat kan leiden tot klachten als vermoeidheid, slechte nachtrust, gewichtstoename, een verminderd immuunsysteem, meer behoefte aan suikers, verlaagd libido en verandering van de bloeddruk.


Oestradiol (oestrogeen)

Oestradiol word in de eierstokken, placenta, bijnierschors en de testikels aangemaakt. Of ook door omzetting vanuit de voorlopers van androgenen (testosteron). Oestradiol is voor de vorming van de secundaire geslachtskenmerken (borstontwikkeling, vetverdeling) en de voortplantingsfunctie verantwoordelijk. Daarnaast bouwt Estradiol (oestradiol) bij de vrouw ook het weefsel op heeft het invloed het de vrouwelijke lichaamsvormen.

Estradiol (oestradiol) neemt bij de vrouw na de menopauze aanzienlijk af waardoor talrijke klachten kunnen ontstaan. Oestradiol is de belangrijkste tegenhanger van progesteron en testosteron.


Progesteron

Het vrouwelijke hormoon progesteron staat erom bekend voor een goede zwangerschap te zorgen, een gezonde schildklierwerking te bevorderen, bloeddrukverlagend te werken en de slaapkwaliteit te verbeteren. Progesteron wordt ook wel het kalmerende hormoon genoemd. Bij de vrouw wordt progesteron door het gele lichaam (in de eierstokken) aangemaakt en tijdens de zwangerschap in de placenta. Progesteron zorgt er voor dat het baarmoederslijmvlies klaar wordt gemaakt voor de innesteling van een bevruchte eicel. Een tekort komt voor bij veel vrouwen. Onregelmatige cyclus, slaapproblemen en zware menstruatie kunnen hier klachten van zijn.

 

DHEA 

DHEA wordt in grote hoeveelheden aangemaakt door de bijnieren. De productie neemt na de leeftijd van 30 jaar langzaam af. DHEA wordt ook wel het anti-stresshormoon genoemd vanwege de bewezen positieve werking op het humeur en bij depressiviteit. Als er sprake is van veel stress wordt er meer cortisol aangemaakt. Als reactie hierop neemt de aanmaak van DHEA toe om het cortisolniveau te reguleren. Dit voorkomt dat het cortisolniveau voor een langere periode hoog is wat een negatieve invloed heeft op spieren, hersenen, het immuunsysteem en stressklachten. Naast een regulerende werking, zijn er aanwijzingen dat DHEA het afweersysteem ondersteunt, je geheugen kan verbeteren en overgewicht helpt te verminderen. 


Testosteron 

Testosteron is het 'mannelijke' androgene geslachtshormoon. Maar de vrouw maakt dit ook aan! Bij de vrouw wordt de helft van het testosteron in de bijnieren en de overige helft in het ovarium geproduceerd. Testosteron zorgt bij zowel mannen als vrouwen voor haar- en spiermassaontwikkeling. Een te hoge productie van testosteron bij vrouwen wordt geassocieerd met het polycysteus-ovariumsyndroom PCOS. V

"Jij bent je hormonen." -Chantal