Slik niet zomaar alles!

Slik niet zomaar alles!

Als orthomoleculair epigenetisch therapeut ben ik opgeleid om naast voeding en leefstijl, ook advies te geven over supplementen.. Het is namelijk héél belangrijk om niet zomaar een bepaald merk supplementen te slikken. 

De adviezen over supplementen schieten als paddenstoelen uit de grond, dr. Google is onze beste vriend en dus snellen veel mensen naar de (online) drogist en slaan allerlei potjes in, zonder nu echt te weten wat erin zit, wat voor effect het heeft en bovendien of het wel geschikt is! Wanneer je niet weet wat je slikt en daardoor regelmatig te hoge doseringen, supplementen van lage kwaliteit of verkeerde combinaties neemt, kunnen supplementen meer fout dan goed doen voor je gezondheid. 

Ik zie in mijn praktijk dat veel mensen baat hebben bij suppletie. Het kan ze op weg helpen en een snelle en positieve draai geven aan hun gezondheid. Althans, met goede en hoogwaardige supplementen. De enige supplementen die ik vrijwel iedereen aanraad (zonder medicatiegebruik) zijn: een goede multivitamine (afgestemd op leeftijd/sekse), vitamine D3&K2, magnesium en een omega-3 of algenolie. 

Maar hoe onderscheid je de goede producten van de slechte? Een belangrijke maatstaf voor de werkzaamheid van een supplement is de kwaliteit van de gebruikte ingrediënten. Maar er zijn nog diverse andere factoren die van belang zijn om de goede supplementen te onderscheiden van de slechte. Hieronder lees je alles wat je moet weten!
 

Supplementen kopen: 8 tips om op te letten

 

1. Het supplement moet organische verbindingen bevatten.

Organische (lichaamseigen) verbindingen zijn beter opneembaar voor je cellen dan anorganische (lichaamsvreemde) verbindingen. Bij bijvoorbeeld een magnesiumsupplement worden organische verbindingen zoals tauraat, malaat of bisglycinaat beter opgenomen dan anorganische varianten zoals oxide, hydroxide, nitraat, fosfaat en carbonaat. Door de slechtere opname kunnen deze bovendien laxerend werken. Staat er op de verpakking van een supplement geen specifieke verbindingsvorm vermeld? Ga er dan vanuit dat het supplement een anorganische vorm bevat.

 

2. Het supplement moet uitgebreid getest en doorontwikkeld zijn.

Het samenstellen en produceren van een goed supplement is meer dan alleen het verzinnen van een mooie productformule. Zonder uitgebreide testrondes is de werkzaamheid nooit 100% zeker en kan een product niet doorontwikkeld en verbeterd worden. Dit testproces is echter zeer kostbaar en tijdrovend, waardoor sommige producenten hier nauwelijks tijd en aandacht aan besteden. Vaak zijn dit de supplementen die voor lage prijzen in het winkelschap liggen bij de lokale supermarkt.

 

3. Het supplement moet in de juiste capsule zitten.

Een supplement kan geproduceerd zijn in de vorm van onder meer een capsule, tablet, poeder of vloeistof. Een keuze voor een van deze varianten maak je niet alleen op basis van persoonlijke voorkeur of gemak, maar heeft ook invloed op de werkzaamheid. Zo bereiken de goede bacteriën in een probioticasupplement alleen je darmen als ze in een maagzuurresistende capsule zitten.

 

4. Het supplement moet vrij zijn van schadelijke stoffen.

Vanzelfsprekend moet een supplement gefabriceerd zijn in een hygiënische omgeving die aan de strengste kwaliteitscriteria voldoet. Ook moet de herkomst van de ingrediënten duidelijk zijn, zodat je zeker weet dat je geen verontreinigingen binnenkrijgt. Een ondergeschoven kindje is in dit kader vaak de verpakking. Veel supplementen zitten namelijk in een plastic verpakking, waardoor je in aanraking kan komen met toxische stoffen zoals Bisfenol A (BPA). 

 

5. Het supplement moet de juiste vormen van ingrediënten bevatten.

De ingrediënten in een supplement kunnen natuurlijk of synthetisch zijn. Natuurlijke ingrediënten komen voor in de natuur, terwijl synthetische varianten worden vervaardigd in een laboratorium. Hoewel natuurlijke stoffen vrijwel altijd beter zijn voor je gezondheid, vormen supplementen incidenteel een uitzondering op deze regel. Sommige ingrediënten zijn in de synthetische vorm namelijk makkelijker opneembaar voor je lichaam. Vitamine C is bijvoorbeeld beter opneembaar in synthetische vorm en vitamine E in natuurlijke vorm.

 

6. Het supplement moet ondersteunende cofactoren bevatten.

Dit is geen keiharde eis, maar het laat wel zien of een supplementenmerk goed heeft nagedacht over een optimale werkzaamheid van de formule. Cofactoren zijn namelijk ondersteunende stoffen die de opname van het hoofdingrediënt verbeteren. De toevoeging hiervan kan betekenen dat een supplement wat duurder is, maar de werkzaamheid is in bepaalde gevallen dan ook extreem veel beter! Zink is een goed voorbeeld van een cofactor die regelmatig aan supplementen wordt toegevoegd om de opname van andere stoffen te verbeteren.

 

7. Het supplement moet natuurlijke zoetstoffen en opvulproducten bevatten.

Een supplement bevat niet alleen hoofdingrediënten en cofactoren, maar ook zogenaamde hulpstoffen. Denk hierbij aan zoetstoffen om de smaak te verbeteren of opvulproducten die nodig zijn om het supplement te kunnen maken. Sommige zoetstoffen zijn schadelijk voor de gezondheid, terwijl andere een prima toevoeging zijn. Een zoetstof zoals erythritol is bijvoorbeeld zelfs geschikt bij diabetes. Voorbeelden van goede opvulproducten zijn microkristallijn cellulose (MCC), een natuurlijke polysacharide uit planten en Nu-FLOW®, een natuurlijk ingrediënt uit rijstextract.

Zitten er heel veel hulpstoffen in een supplement? Dan is er vaak minder van de werkzame stof aanwezig. Een supplement met 1 milligram kurkuma mag bijvoorbeeld al worden verkocht als kurkumasupplement. De overige 99 milligram kan dan bestaan uit opvulstoffen. Lees het etiket daarom altijd goed. 

 

8. Het supplement moet goed opneembaar zijn.

Veel goedkope supplementen bevatten de niet actieve vormen van vitamines en mineralen. Terwijl zo veel mensen een probleem hebben met het omzetten in de juist opneembare vormen. Conclusie: je goedkope supplement wordt amper opgenomen! Je lichaam kan daar weinig mee. Ook kan je lijf het goedkope supplement als 'vijand' en extra werk beschouwen. Het moet immers weer worden afgebroken en afgevoerd worden. Die lever wil je nu juist ontlasten en reinigen...

Supplementen van echte topmerken hebben een samenstelling die beter wordt opgenomen. Mineralen worden bijvoorbeeld beter opgenomen wanneer deze zijn gebonden. Ook is de kans op nadelige effecten kleiner, omdat je het beter opneemt en niet op gaat stapelen.

 

En, moeite met het innemen van supplementen?
Dit kan komen door haast en het blokkeren van je slikreflex. Probeer dan rustig je suppletie in te nemen. Neem eerst een slok water, neem het supplement op je tong, hou je hoofd recht, kin naar beneden. Niet je hoofd achter over doen, dan trek je je spieren rond je keel strak en maak je de doorgang naar je slokdarm nauwer. Slik de grote tabletten eventueel met een lepeltje biologische appelmoes of een lepel van je smoothie.

 

Nogmaals, heb je gezondheidsklachten of slik je medicatie. Ga dan niet zelf dokteren met supplementen! Want hoewel het verleidelijk kan zijn om zomaar een potje te pakken, om ‘even te proberen of het iets doet’, is de kans klein dat dit werkt. Sterker nog, het kan juist averechts werken. Ga naar een orthomoleculair therapeut of arts voor advies. Je kan een gratis consult inplannen met mij om te kijken wat ik voor je kan betekenen!

 

Gezonde groet,

Chantal