Het 'prikkelbaar darmsyndroom' bestaat niet...
Het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS) is een aandoening die naar schatting tussen de 15% en 20% van de Nederlandse vrouwen en 5% tot 20% van de mannen treft. Of althans, dat is het percentage mensen dat door artsen het label "syndroom" opgeplakt krijgt. Maar de vraag blijft: is het werkelijk een syndroom? En zo ja, wat houdt dit syndroom precies in?
Wat zijn de symptomen van PDS?
Bij PDS, of in het Engels IBS (Irritable Bowel Syndrome), ervaren mensen vaak vervelende, maar vaag omschreven buikklachten. De klachten die vaak in verband worden gebracht met PDS zijn onder andere:
- Opgeblazen gevoel, gasvorming en winderigheid
- Buikpijn of buikkrampen
- Diarree of dunne ontlasting
- Obstipatie
- Wisselende ontlasting: de ene keer diarree, de andere keer obstipatie
Is er iets te doen aan PDS, of moet je ermee leren leven?
Laten we meteen duidelijk zijn: nee, PDS is geen ziekte en ja, er is iets aan te doen. In de meeste gevallen althans, want er zijn mensen met bijkomende gezondheidsproblemen die een meer complexe behandeling vereisen. Maar voor verreweg de meeste mensen geldt dat er een oplossing is.
Waarom krijg je dan toch het label 'PDS'?
Het label "PDS" wordt vaak gegeven omdat artsen de exacte oorzaak van de klachten niet weten en er verder niet naar zoeken. Dit komt niet altijd door onwil, maar vaak door een gebrek aan kennis of ervaring in deze specifieke niche van de gezondheidszorg. Het advies om ‘er maar mee te leren leven’ biedt geen uitzicht, vooral niet als je jong bent (maar ook niet op latere leeftijd).
En dan is er nog de diagnose dat de klachten "tussen je oren" zitten, met als advies om een psycholoog te bezoeken.
Waarom PDS niet bestaat volgens mij...
Ik ben stellig in mijn overtuiging dat PDS niet bestaat omdat ik mezelf ervan heb genezen. Natuurlijk, dat is anekdotisch bewijs en één geval is niet overtuigend. Wat echter veel belangrijker is, is dat ik in mijn praktijk dagelijks mensen behandel met zogenaamde spastische darmklachten, die na behandeling klachtenvrij zijn. Deze aantallen stijgen elk jaar.
Wat veroorzaakt dan de klachten van PDS?
Een eenzijdig eetpatroon, met weinig vezels, ligt vaak ten grondslag aan deze klachten, maar dit is slechts een deel van het verhaal. Door een tekort aan vezels vermindert de diversiteit van goede bacteriën in de darmen, omdat deze bacteriën afhankelijk zijn van vezels om te overleven. Minder goede bacteriën betekent een zwakker immuunsysteem.
Hierdoor krijgen ongewenste bacteriën, gisten (zoals de bekende Candida), schimmels en parasieten de kans om te overwoekeren. Deze micro-organismen zijn normaal in lage aantallen aanwezig in de darm, maar zodra ze gaan koloniseren en de overhand nemen, ontstaan er problemen. Vooral als ze voldoende voeding krijgen van bijvoorbeeld suikers in je dieet.
Zijn vezels dan dé oplossing voor PDS? Of toch het FODMAP-dieet?
Het lijkt logisch om meer vezels te eten om de darmgezondheid te verbeteren, maar als je darmbacteriën al in slechte staat zijn, kan een plotselinge toename van vezels juist averechts werken. De overgebleven bacteriën krijgen ineens een flinke hoeveelheid vezels te verwerken, terwijl ze al vechten tegen gisten, schimmels en andere ongewenste indringers. Het resultaat: gasvorming, winderigheid en soms zelfs verstopping.
Wat betreft het FODMAP-dieet: het vermijden van bepaalde voedingsmiddelen kan weliswaar helpen om je symptomen tijdelijk te verlichten, maar het pakt de oorzaak niet aan. Sterker nog, het kan de situatie op lange termijn verergeren. Door vezels verder te beperken, help je de goede bacteriën nog sneller het loodje te leggen.
Wat is dan wel de oplossing?
In plaats van symptomen te bestrijden, moet je de oorzaak achterhalen. Gezondheid is maatwerk. Daarom zet ik in mijn praktijk altijd laboratoriumonderzoek in om de daadwerkelijke oorzaak van de klachten op te sporen. Dit is hoe ik ook mijn eigen spastische darm heb aangepakt: door de oorzaken in kaart te brengen en een gericht behandelplan op te stellen.
Conclusie
Het label "Prikkelbare Darm Syndroom" is eigenlijk een manier om vage klachten te benoemen zonder de echte oorzaken te behandelen. Met de juiste aanpak, zoals het herstellen van darmflora, kan je van je klachten afkomen. Gezondheid vraagt om een persoonlijke benadering, niet om standaardoplossingen.
Plan een gratis kennismakingsconsult in om te kijken wat ik voor je kan betekenen!
Gezonde groet,
Chantal